×
Følg os på facebook

Nyheder

28/9/2019

Lad os være fælles om at være forskellige

YouSee og Discovery

Fra bestyrelsens side følger vi den offentlige debat med lige så stor interesse som alle vores medlemmer. Vi har nemlig ikke flere informationer end jer. Vi ved ikke hvad der har fået konflikten til at spidse sådan til mellem Discovery og YouSee.

Det vi skal huske er, at både YouSee og Discovery er erhvervsvirksomheder, med det formål at tjene penge. Derfor er der ingen af dem, der passer på vores interesser som forbrugere. Derfor tager Discovery uberettiget forbrugerne som gidsel i denne kamp.

YouSee tjener penge på os som kunder. De samler Tv-kanaler og streamingtjenester, som de så sælger til os med fortjeneste.

Discovery er en indholdsudbyder, der tjener penge på flere måder. De køber rettigheder til udsendelser og begivenheder, som de så sælger til YouSee. Men derudover bruger de os som et produkt, da de sælger os til annoncører. Og i sidste ende sælger de direkte til os, som forbruger, via deres app-tjenester.

Om det er prisen, der har fået YouSee til fravælge Kanal 5 i grundpakken, eller om det er for at forbedre grundlaget for deres egen nye Xee kanal med sport, er ikke til at vide. Men det er også underordnet set fra et forbrugersynspunkt.

Som forbruger forening, så har Vores Net selvfølgelig en mening og holdning til situationen. Vi har i mange år skubbet på hos YouSee for at få en støre valgfrihed. Og det vil vi blive ved med. Du ønsker ikke at se det samme som mig. Jeg ser hverken Politijagt eller landsholds fodbold. Du ser måske begge og en tredje ser måske en af delene. Og sådan er vi så forskellige. Men hvorfor skal alle betale for specialiserede kanaler? Disse kanaler bliver dyrere og dyrere. Det presser prisen på grundpakken op. Det er ikke et forhold, vi synes er acceptabelt.

Det er os helt uforståeligt at Discovery kan finde på at blokere for visning af alle deres kanaler, fordi én kanal fjerens fra grundpakken. Lad mig lave et eksempel: Ønsker jeg at købe skummetmælk i det lokale supermarked og så bliver mødt med det krav, at jeg først- og hver gang – skal købe fløde. Det ville straks have bragt ombudsmanden på banen. Men fordi denne sammenkædning af produkter nu sker mellem to virksomheder, så kan vi ikke gøre noget. Og det er på trods af, at dette i sidste ende rammer os som forbrugere.

Når det så er sagt, så er det jo altid sådan, at der kan opnås bedre priser, jo mere man køber. Det er jo derfor vi i fællesskab køber pakker hos YouSee, men vi vil gerne selv bestemme, hvad der er i pakken.

Uanset hvordan man køber TV og underholdning i dag, så har de forskellige programselskaber restriktioner på, hvordan de skal fordeles i pakkerne. Dette anser vi som urimeligt. Derfor støtter vi op om YouSee i lige netop denne kamp.

Ser vi yderligt på den prissætning, der sker af de enkelte specialiserede kanaler, så kan vi se, at prisen i mange tilfælde presses op på urimelige niveauer, i forhold til hvor meget forbrugerne gennemsnitligt benytter dem – specielt set i forhold til hvor meget vi ser DR og TV2. Og det sker med den begrundelse, at forbrugerne er villige til at betale det. Men når vi nu har pakkepriser, så ved vi i princippet ikke, hvad vi betaler for den enkelte kanal.

Og det er faktisk skruen uden ende, for programselskaberne overbyder konstant hinanden, for at få rettighederne til specielt de store sportsbegivenheder. Det gør de, så de kan få flere seere – og dermed få flere penge for reklamerne. Og så bruger de ovenikøbet også omkostningsargumentet til at sende regningen videre til forbrugeren.

Men vores medlemmer kan prøve at se, hvad det koster, hvis de gerne vil se Kanal 5 uden få det gennem vores TV-pakker. Man kan jo købe adgang i D-play. Det koster ca. det samme som grundpakken hos os. Så det er også et forsøg fra Discovery på at presse en højere pris igennem til forbrugeren. Discovery vil jo komme til at tjene meget mere uden YouSee som et mellemled, for de skal jo også tjene penge. Og når prisen til den enkelte forbruger så samtidig øges voldsomt, så drejer det sig om mange penge.

Så det overrasker, at Discovery råber op i offentligheden for at mobilisere støtte fra forbrugerne, samtidig med de så vil lænse deres lommer. Det er faktisk en ret grotesk situation – og jeg er ikke helt sikker på, de har tænkt deres pressestrategi helt til ende.

Jeg synes, at vores medlemmer skal slå koldt vand i blodet. Der er rigtig mange kanaler at vælge mellem. Discovery har 6, i Yousee’s Bland-Selv univers er der over 100.

OL skal de nok få at se.

Det kan godt være, at der er specifikke sportsgrene, kampe eller fodboldligaer, der ikke kan ses i deres helhed, men sport vil der være rigtig meget af.  Yderligt er der mange streamingtjenester, der også sender disse ting. Så er man lige glad med pris og kvalitet – så er alt stadig til rådighed.

Vores erfaring er dog, at prisen spiller en betydelig rolle, når det kommer til stykket. Vores medlemmer/forbrugeren ved faktisk bare ikke hvad det koster. Og kvaliteten i signalet er normalt også en høj faktor ved sport – Det er jo derfor alle vigtige tekniske landvindinger bliver introduceret i forbindelse med OL-sendingerne. Denne kan stadig være et problem ved streaming i forhold til Tv-signalet.

Det der står tilbage er, at mange af vores medlemmer har to indvendinger mod pakkerne med frit valg: Teknik og pris for skifte. Hvis det alene er op til os i foreningen, så kan vi inden for vores fællesskab både hjælpe vores medlemmer med at forstå og sætte dette op. Og yderligt kan vi sikre, at det kan ske uden omkostninger for det enkelte medlem. Og der er løsninger der passer til alle.

Så kan vi alle være fælles om have lov til at være forskellige J

På en måde er det også dejligt at se den ophidsede debat. Det betyder, at tv ikke helt er afgået ved døden.

I Vores Net kommer vi til at kombinere streaming og tv meget mere. For udviklingen kommer fra forbrugerne. YouSee reagerer bare. Og endelig har YouSee nok mere kontakt med forbrugerne og føling med, hvad der ses, end programudbyderne, som har set sig blind på egne fortræffeligheder.

Så lad os stå sammen i foreningen og støtte op om YouSee i kampen for at åbne markedet.

Søren Kold,

Vores Net

Tilbage til nyhedslisten

© Copyright 2022 voresnet.dk Designet og udviklet af Design Fordi